birdlife.lt - Mes dirbame paukščiams ir žmonėms

2024 m. balandžio 20-21 d. vyko LOD narių susirinkimas

Visuotinis LOD narių susirinkimas vyko 2024 m. balandžio 20-21 d., turizmo komplekse „Mėlynasis karpis“, Tvenkinių g. 10, Povilų k., Kintų mst., Šilutės r. Dvi dienas trukusio susirinkimo metu  buvo aptarti vidiniai draugijos klausimai, o taip pat ir su paukščiais susijusios aktualijos – naujausi moksliniai tyrimai, gamtosauginiai projektai, įvairios švietimo iniciatyvos.

Į susirinkimą atvyko 40 narių, ir 20 narių savo balsus pateikė internetu. Viso šiais metais iki susirinkimo registruota 230 narių. Susirinkimo metu buvo patvirtintos LOD finansinės ir veiklos ataskaitos, Kontrolės komisijos ir LOD tarybos ataskaitos bei LOD veiklos kryptys.

LOD nariai. Gintaro Stalausko nuotrauka

Susirinkimo metu pristatyta Lietuvos ornitofaunistinės komisijos ataskaita, ją tradiciškai pristatė LOFK pirmininkas Saulius Karalius. S. Karaliaus teigimu paukščių stebėjimas populiarėja dėl socialinių tinklų įtakos ir aktyvių draugijos narių, tad sulaukiama vis daugiau anketų apie rastus retus paukščius. LOFK pirmininkas priminė, kad yra atnaujintas ir papildytas Lietuvos paukščių rūšių sąrašas, kurį galima rasti draugijos svetainėje čia https://www.birdlife.lt/sarasas

Po LOFK komisijos ataskaitos buvo aptariami, pristatyti LOD vykdomi Tarptautiniai projektai ir pasiekimai, kuriuos vykdė draugija. „LOD įgyvendinami ES aplinkos ir klimato kaitos programos LIFE projektai“ ir „LIFE-TERNS projekto poveikio veiklų teritorijų ekosistemų paslaugoms vertinimo rezultatai“ pranešimus pristatė LOD projektų vadovas, ekspertas Dr. Vytautas Naruševičius.

Vėliau Julius Morkūnas pristatė Jūrinių paukščių tyrimams ir apsaugai skirto projekto UNCATCH rezultatus.

Po Juliaus Morkūno pranešimo vyko Žiemojančių vandens paukščių apskaitų 2024 m. rezultatų aptarimas. LOD valdybos pirmininkas aptarė akcijos rezultatus, padėkojo paukščių stebėtojams dalyvavusiems paukščių skaičiavimo renginyje.

Kaip įprasta, vyko pristatymai ir diskusijos dėl metų paukščio. LOD ornitologas Arūnas Čerkauskas pristatė informacinį pranešimą apie 2023 m. paukštį - baltąjį gandrą., o LOD narys VDU dr. Gediminas Brazaitis pakvietė dalyvauti  2024 m. paukščio – mažosios musinukės apskaitose.

Po metų paukščių pranešimų vyko diskusija apie LOD narių laikymąsi etikos kodekso principų. Diskusiją moderavo sekretoriato darbuotojai: Arūnas Čerkauskas ir Gediminas Petkus.

Antrą renginio dieną vyko praktiniai mokymai „Mažoji žąsis: kaip ją pažinti?” paukščių stebėtojams. Visų mokymų metu buvo gilinami žąsų pažinimo žinios ir įgūdžiai. Mokymai buvo sudaryti iš dviejų dalių: teorinės paskaitos, kuri vyko balandžio 17 d., ir praktinės išvykos į Nemuno deltą, balandžio 21 d.

Siekiant efektyvesnės mažosios žąsies rūšies apsaugos, reikalingi duomenys apie šios rūšies paplitimą, kuriuos rinktų kvalifikuoti paukščių stebėtojai. Mažosios žąsies pažinimas reikalauja patirties ir įgūdžių, tad siekdami plėsti mažųjų žąsų stebėtojų tinklą Lietuvoje, buvo apmokyti Lietuvos stebėtojai šios retos ir unikalios rūšies pažinimo. Mokymus vedė labiausiai patyrę Lietuvos ekspertai-ornitologai.

Susirinkimo programa 2024

Žemiau rasite visus skaitytus pranešimus (papildysime greitu metu)

2023 m. LOD veiklos ir finansinė ataskaita balsavimui

2023 m. Draugijos finansinės ataskaitos įvertinimas

2024 m. LOD veiklų kryptys

2024 m. LOD Valdybos ataskaita

„Mažosios žąsies svarbiausių teritorijų tinklo apsauga prisitaikant prie klimato kaitos“

LIFE TERNS projekto poveikio veiklų teritorijų ekosistemų paslaugoms vertinimo rezultatai 


Reti stebėjimai

2024-05-03
Emberiza calandra
2024-04-28
Chlidonias leucopterus
2024-04-29
Somateria mollissima
2024-05-02
Motacilla citreola
2024-05-02
Melanitta nigra
2024-05-01
Motacilla cinerea
2024-05-01
Merops apiaster
2024-04-30
Aquila chrysaetos
2024-05-01
Motacilla citreola
2024-04-28
Motacilla cinerea